El blog muestra el trabajo colectivo realizado en el tema TEXTO del curso Sistemas de Representación I 2015-16 llevado a cabo en la Escuela de Arquitectura la Salle, Barcelona. El blog es la última actividad de una secuencia que se inició con la lectura de artículos sobre arquitectura contemporánea, que luego fueron relacionados con manifiestos de las vanguardias de principios del siglo veinte. La relación entre ambos textos se hizo a través de la creación colectiva un vocabulario de conceptos en el entorno de aprendizaje SDR: NET, y de aplicaciones multimedia desarrolladas con Flash. El objetivo del blog es resumir las ideas que surgen de relacionar el debate sobre la arquitectura de hoy con los principios de la arquitectura moderna. En las entradas del blog la expresión escrita se complementa con las imágenes y banners multimedia. A la derecha se encuentran los conceptos comunes que ponen en relación las diversas entradas del blog.

miércoles, 11 de noviembre de 2015

Equilibri o Renúncia?

En aquest post s'obra el gran debat que hi ha hagut durant la història de l'arquitectura. 


 Mantenir, construir sobre el que està construit o enderrocar i construir de nou


Hi havia diferents opinions com:

"Museo de Arte de Estocolmo-Rafael Moneo: se trata de una arquitectura orgullosa de ser moderna, pero responsablemente afectada por las condiciones específicas del lugar"

"El pasado ya no tiene más que contarnos, lo realmente interesante es lo que viene, lo nuevo" - Le Corbusier


A la nostra època contemporània, la mentalitat de Le Corbusier ha canviat. Ja que avui dia la majoria d'arquitectes es preocupen per les preexistències, de què ens envolta, els materials de la terra i propers a l'edificació, ja sigui nova o rehabilitada.


Com per exemple la reforma de Azkuna Zentroa a Bilbao. 


Sempre podem obtar per la opció de rehabilitar i construir sobre el que està construit. 
D'aquesta manera, a l'hora de començar un nou projecte, coneixes el context de l'entorn físic i culturalment. Hem de saber apreciar el que és antic, ja que cada cop hi ha menys patrimoni pre industrial. 

.

És una manera de conèixer la història del lloc. 
A la hora de fer una reforma, es pot imitar amb un material diferent per que es pugui apreciar què és nou i què no. És una manera de relacionar i lligar més els dos temps.




A la hora de construir algo nou, podem veure la mentalitat dels aquitectes italians, Franco Aldini i Franca Helg, a la Rinascente, Roma.


 Es fixen amb les preexistències, la arquitectura construida durant el s. XIX, entenent les seves lleis com: la cornissa en façana, la sombra que aquesta provoca...

La part central de la façana de la nova edificació, pertany a una superfície vidriada, que representen les superfícies emmarcades de les façanes del s. XIX. 

A la vegada fa servir materials característics del mateix lloc, pedra natural, aplacat de granit rosa amb franges blanques.

Apart del ritme de la façana, l'ombra de la cornissa, i les lleis que segueixen respectant sobre les preexistències i l'entorn, apliquen noves idees. 


El fet d'ajuntar les lleis antigues, amb les idees noves, dota l'edifici de respecte a la zona, al passat i al modernisme.

Les idees noves que s'apliquen, són els passos d'instal·lacions per la façana, donant aquesta forma ondulada, fent-se notar. 

A l'interior trobem un espai lliure de pilars, i on els accessos vertical es troben als laterals, aplicant les idees de Louis Kahn, sobre l'espai servidor i el servit.







No hay comentarios:

Publicar un comentario